Flaki z boczniaków

Zupy
13.11.2019 15:36
Flaki z boczniaków

Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zalewajka – flaki – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica FLAKI Z BOCZNIKAKÓW Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 300 g boczniaków – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 2 cm świeżego imbiru – 1 marchewka – 1 pietruszka – 1,5 l bulionu warzywnego lub wody – 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego lub 100 ml pasaty pomidorowej i nieco miej wody – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka ostrej papryki – pół łyżeczki suszonego majeranku – 1 łyżka oleju – sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój w cieniutkie słupki. Na oleju lub oliwie podsmaż cebulę, wtedy kiedy się zeszkli dodaj marchewkę, pietruszkę, czosnek i imbir. Podawaj ciepłe samodzielnie lub z pieczywem, flaki możesz posypać świeżą natką pietruszki. Rzadko je jednak robię głównie ze względu na zapach przy gotowaniu, szczególnie jeśli chcę je zrobić sama od początku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/flaki-z-boczniakow/