Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Ola
Obiad
24.02.2020 11:29
Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Pizza jak z Pizza Hut najlepsze ciasto na pizzę na grubym spodzie Pizza jak z Pizza Hut - składniki 2,5 szklanki mąki pszennej typ 00, ale można zastąpić mąką typ od 400 do 450 1 szklanka letniej wody - temperatura wody nie powinna przekraczać 37-38 stopni 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek mozzarella i ulubione sery np. Gouda lub Podlaski (w naszym przypadku z MSM Mońki) ulubione dodatki do pizzy Wyrastanie ciasta do pizzy albo przygotowuję z nich od razu spody do pizzy i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia, po czym nakładam składniki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, albo wstawiam kulki ciasta na kolejne 24 godziny do lodówki i dopiero po drugim wyrastaniu i ponownym krótkim zagniataniu ciasta przygotowuję blaty do pizzy. Jakie sery do pizzy Pizza jak z Pizza Hut to najlepszy, naszym zdaniem, przepis na ciasto na pizzę na grubym spodzie. Żeby nie zamęczyć niecierpliwych, najpierw podam wam przepis na pizzę, a pod nim, jeśli będziecie mieli ochotę, znajdziecie informacje m.in. o tym jaka jest najlepsza mąka do pizzy, jaki dodatkowy ser wybrać do pizzy, jak wyrabiać ciasto i ile czasu powinno wyrastać, żeby było idealne. Mąkę 00 z powodzeniem zastępują wszystkie mąki pszenne, których typ mieści się w przedziale od 400 do 450, ale równie dobre ciasto otrzymuję z mąki luksusowej typ 550. Następnego dnia wyjmuję je z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie na około 60 minut. Piekę około 10-15 minut w zależności od grubości ciasta (im grubsze ciasto, tym dłuższy czas pieczenia, ale nigdy nie przekraczam 15 minut).To pytanie zadajecie nam dosyć często, a my mamy dylemat co odpowiedzieć. Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut powinno być bardzo miękkie, ale jednocześnie powinno odchodzić od ścianek misy. Metoda powolnego wyrastania ciasta na pizzę w niskiej temperaturze czyli po prostu w lodówce pozwala uzyskać elastyczne i lekkostrawne ciasto. 2. Wyrobione ciasto przekrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60-120 minut. Oliwę dodaję dopiero na około 5 minut przed końcem wyrabiania ciasta i wyrabiam do chwili, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Dodaję 2 łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniej wody (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto). Jeśli lubicie eksperymenty możecie spróbować pizzy z innych rodzajów mąki, dobrze sprawdzają się mąka orkiszowa, mąka ryżowa i mąka z ciecierzycy. Jeśli nie mam czasu, to wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 60-120 minut. Pizza jak z Pizza Hutmoja szklanka ma 250 ml pojemności, z podanych proporcji otrzymacie średnie 2 pizzeNa patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekany czosnek i smażę około 30-45 sekund. Jeśli uda się wam kupić ten ser w bloku lub w plastrach, to wystarczy ją drobno pokroić, zetrzeć na tarce lub nałożyć całe plasterki. Przepis na pizzę jak z Pizza Hut jest banalnie prosty, ale wymaga trochę czasu. Pierwsza warstwa sera to zgodnie z włoską tradycją, mozzarella, ale z powodzeniem można użyć także dobrych jakościowo żółtych serów np. Gouda z MSM Mońki. Najczęściej dodaję stare na tarce o grubych oczkach sery Gouda i Podlaski ze wspominanej wyżej Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach wymieszane ze sobą w proporcjach 1:1. Szybki przepis na pizzę także jest już na blogu. Jaka mąka do ciasta na pizzę Wyrabianie ciasta do pizzy Sos do pizzy jak z Pizza Hut 1 kartonik (500g) przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 2 małe ząbki czosnku 1 Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć i to minimum 60-120 minut w ciepłym miejscu, a najlepiej przez 24 do 48 godzin w lodówce. Gouda, jest doskonałym serem to wszelkich dań na ciepło, łatwo się topi, natomiast ser Podlaski charakteryzuje się lekko wyczuwalną pikantną nutę i idealnie pasuje do pizzy. Dobrym rozwiązaniem jest rozgrzanie piekarnika do 35-40 stopni, wyłączenie go i wstawienie do środka ciasta na około 1 godzinę. Smak takiego ciasta jest idealny, żaden szybki przepis na pizzę nie pozwoli uzyskać takiej konsystencji i smaku. Jeśli jednak planuję wcześniej pieczenie pizzy, to przygotowuję ciasto na 24 do 48 godzin przed pieczeniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2020/02/pizza-jak-z-pizza-hut.html