Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

Łukasz
Obiad
12.11.2019 7:40
Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

😉 Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowych, smażonych) 200 g koziego sera w roladzie 1 czerwona cebula 2 garście rukoli PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizzę Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Jeśli dotychczas na myśl o pizzy z ananasem krzyczeliście mamma mia!, łapiąc się za głowę, to mam dla Was dzisiaj równie (jeśli nie bardziej) odjechany przepis! Jeśli nie boicie się odważnych połączeń, a Margherita nie jest dla was świętością, to koniecznie musicie wypróbować tej obrazoburczej pizzy z powidłami śliwkowymi. Ale wracając do tematu, tamtejsza pizza z powidłami śliwkowymi, ricottą i rukolą tak bardzo mi posmakowała, że musiałem powtórzyć ten pomysł w fudskłerowej kuchni. Duża zasługa w tym jest również w babcinych powidłach, które były prażone przez wiele godzin z niewielką ilością cukru. Oczywiście każdy prawdziwy Włoch krzyknie po cichu vaffanapoli, żeby nie powiedzieć gorzej, ale ja uważam, że to połączenie mniej kontrowersyjne niż egzotyczna pizza z sam-wiesz-czym. Nieskromnie powiem, że był to strzał w dziesiątkę, bo fromages de chèvre sprawił, że pizza stała się bardziej charakterna. Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne, a następnie odkładamy na 1,5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotowanie i pieczenie pizzy Wyrośnięte ciasto podziel na 2 porcje i uformuj z nich kule. Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz na podsypanym mąką blacie i następnie rozciągaj delikatnie palcami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/11/pizza-z-powidlami-sliwkowymi-i-kozim-serem.html