Składniki
Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 30-40 churros :
◾2 jajka • szczypta soli
◾250 ml. wody • 50 gram drobnego cukru (do opruszenia)
◾50 gram cukru • 50 gram masła
◾200 g. mąki pszennej
Przepis
Sposób przygotowania:
◾Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól oraz masło. Doprowadzamy do wrzenia.
◾Mąkę przesiewamy i dodajemy do zagotowanej wcześniej wody.
◾Energicznie mieszamy aż ciasto zlepi się w jedną gładką kulę.
◾Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy jajka energicznie mieszając.
◾Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
◾Ciasto wyciskamy do średnio rozgrzanego oleju odcinając nożyczkami kawałki około 10 cm.
◾Smażymy na złoty kolor, a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Obsypujemy cukrem.
Składnik na sos :
◾100 gram czekolady gorzkiej • 150 ml mleka
Do rondla dodajemy czekoladę i mleko i czekamy aż sos zgęstnieje. Mieszamy co jakiś czas.
Tak przygotowane słodkości Hiszpanie spożywają zwykle w porze śniadaniowej przy kawie, jednak można spożywać je jako deser, są niezwykle słodkie i pyszne.