Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Przekąski
14.07.2016 10:21
Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Składniki

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 30-40 churros :

◾2 jajka • szczypta soli

◾250 ml. wody • 50 gram drobnego cukru (do opruszenia)

◾50 gram cukru • 50 gram masła

◾200 g. mąki pszennej

Przepis

Sposób przygotowania:

◾Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól oraz masło. Doprowadzamy do wrzenia.

◾Mąkę przesiewamy i dodajemy do zagotowanej wcześniej wody.

◾Energicznie mieszamy aż ciasto zlepi się w jedną gładką kulę.

◾Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy jajka energicznie mieszając.

◾Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.

◾Ciasto wyciskamy do średnio rozgrzanego oleju odcinając nożyczkami kawałki około 10 cm.

◾Smażymy na złoty kolor, a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Obsypujemy cukrem.

Składnik na sos :

◾100 gram czekolady gorzkiej • 150 ml mleka

Do rondla dodajemy czekoladę i mleko i czekamy aż sos zgęstnieje. Mieszamy co jakiś czas.

Tak przygotowane słodkości Hiszpanie spożywają zwykle w porze śniadaniowej przy kawie, jednak można spożywać je jako deser, są niezwykle słodkie i pyszne.