Przepis
ciasto kruche:
280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
150 gramów zimnego masła
4 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
beza kokosowa:
2 białka
5 łyżek cukru
100 gramów wiórków kokosowych
dodatkowo:
550 - 600 gramów borówek amerykańskich
1,5 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić żółtka, wyrobić szybko kruche ciasto.
Ciasta nie wkładałam do lodówki.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec około 20 - 25 minut, na złoto.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować chwilkę, następnie wsypać wiórki i dokładnie wymieszać łyżką.
Na ciepłe ciasto wysypać borówki, posypać bułką tartą, przykryć pianą. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia bezy.