Składniki: – 125ml wody – 3 jabłka – 60ml syropu klonowego – 150g mąki żytniej 720 – 150g musu jabłkowego – 2 łyżki melasy – 2 jajka (lub 2 łyżki mielonego siemienia zmieszanego z 6 łyżkami wody) – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki imbiru w proszku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego – 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – kilka kropli aromatu/ekstraktu waniliowego Na dnie formy do pieczenia o średnicy 21 cm rozprowadzamy ugotowane jabłka z syropem klonowym, a na wierzch wylewamy ciasto. Ponadto wykonany jest bez użycia tłuszczu, z minimalną ilością cukru w postaci syropu klonowego i na mące pełnoziarnistej. Z racji tego, że za oknem zrobiło się bardzo jesiennie naszła mnie ochota na piernikowe smaki… Wrzucamy do garnka i gotujemy z połową wody pod przykryciem 3-4 minuty na średnim ogniu. W oddzielnej misce mieszamy mus jabłkowy, melasę, jajka (lub zamiennik), aromat/ekstrakt i drugą połowę wody. W małej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól.