Bardzo polecam :). Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 130 g masła, zimnego 5 łyżek cukru pudru 3 żółtka z niedużych jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek 200 g cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii 500 ml śmietany kremówki 30% 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruchy spód: Do naczynia lub na stolnicę/blat przesiać mąkę pszenną, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Sos wiśniowy do podania: 500 g wiśni świeżych lub mrożonych 2 łyżki brązowego cukru, lub więcej - do smaku ( może być też oczywiście cukier biały ) sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 - 5 łyżek likieru wiśniowego lub nalewki wiśniowej ( jeżeli nie macie można pominąć ) opcjonalnie - szczypta cynamonu lub kardamonu Podałam go z domowej roboty sosem wiśniowym ( na który przepis również znajdziecie w tym wpisie ) i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę - dzięki takiemu dodatkowi sernik nabiera charakteru i smakuje po prostu bosko; nie jest mdło i nie jest nudno :). Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny, cukier, likier lub nalewkę oraz cynamon/kardamon ( jeśli używacie ) i wymieszać. Gotowy sos można zblendować na gładką masę ( ja tego nie zrobiłam, zależało mi na całych owocach wiśni ). Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Nie należy miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej ( ja miksowałam dosłownie kilka chwil, następnie wymieszałam masę rózgą kuchenną, do otrzymania gładkiej masy ). To dzięki dodatkowi cukru z prawdziwą wanilią, można też po prostu użyć ziarenek ze świeżej laski wanilii. Po schłodzeniu w lodówce przez minimum kilka godzin, nabiera niesamowicie kremowej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez cała noc. Sama masa serowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - to tylko zmiksowanie razem wszystkich składników :). Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do niej i dokładnie wylepić nim jej spód. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki.