Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - przyprawa do gyrosa – użyłam Skworcu i tą szczerze polecam! - 1 zielony ogórek - 2-3 kiszone ogórki (można opcjonalnie zamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) - 0,5 dużej czerwonej cebuli - 1 puszka kukurydzy - majonez - łagodny ketchup - 1 ząbek czosnku - świeżo mielony pieprz i sól do smaku - kawałek kapusty pekińskiej - sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) - szczypiorek - olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: - 6 łyżek majonezu - 2 małe ogórki konserwowe - 1 duża cebula - 2 płaskie łyżeczki musztardy - 3-4 spore szczypty czosnku granulowanego - 3-4 spore szczypty słodkiej papryki - 1 łyżeczki octu winnego - 1 płaska łyżeczki cukru Przygotowanie: Jak przygotować domowy sos do hamburgerów? Cebulę i obranego ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros Dziś mam dla Was szybki, prosty przepis na sałatkę, która jest hitem każdej mojej imprezy i spotkań rodzinnych. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, obsypujemy dobrze przyprawą gyros, dodajemy z 2 łyżki oleju i mieszamy. Zielonego ogórka (obranego) i kiszone ogórki kroimy w kostkę i wykładamy na warstwę ketchupu. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka i wykładamy na warstwę mięsa. Następnie mięso smażymy i wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. Warto tak przygotowane mięso schłodzić przez 30 minut w lodówce (ale nie jest, to konieczne). Często a to coś dodam, a to coś zmienię w jej składnikach, ale zawsze efekt jest tak samo pyszny. To w końcu idealna sałatka na każdą imprezę (i nie tylko). Mi najlepiej smakuje na drugi dzień, ale… rzadko kiedy tyle wytrzymuje 😉 Mój blog kulinarny jest ich pełen, ale jakoś do dziś nie było sałatki a la gyros. Sałatka a la gyros gości na moim stole już bardzo długo.