Dyniowa zupa miso

Dorota
Zupy
03.11.2019 15:36
Dyniowa zupa miso

Ilośc porcji: 3-4 Składniki: - 1 średnia dynia piżmowa - 2 duże ząbki czosnku - 5 cm imbiru, obranego - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1-2 łyżeczki suszonych płatków chilii lub świeżej posiekanej chilli - 2 łyżki pasty miso - 750 ml – 1l bulionu (lub wody) - sok z 1/2 limonki - opcjonalnie do podania: świeża kolendra lub pietruszka, sezam, śmietanka lub jogurt kokosowy, wodorosty nori, pestki granata Przygotowanie: - Podajemy samą lub z dodatkami: u mnie to kleks z jogurtu kokosowego, świża kolendra (lub ewentualnie pietruszka), sezam i pestki granatu. Z dodatkami możemy poszaleć – ja udekorowałam ją jogurtem kokosowym, glonami nori, pietruszką (chociaż rekomenduję tutaj kolendrę, której akurat nie udało mi się dostać), ziarnami sezamu, płatkami chilli i granatem. Dyniowa zupa miso – prosta zupa krem Wprost ubóstwiam ten dyniowy sezon – za to, na ile sposobów mozna go wykorzystać. Prosta zupa dyniowa w stylu azjatyckim Ta zupa jest banalnie prosta i składa się zaledwi z kilku składników. - W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy imbir i czosnek oraz chilli, smażymy 2 minuty. Dynię kroimy na plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy 30-40 minut do miękkości. Zamiast zwykłego rosołu z tofu łączymy ją z kremową zupą krem. - W miseczce mieszamy pastę miso z 3 łyżkami ciepłej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/dyniowa-zupa-miso-prosta-zupa-krem/