Ciasto Hukzulka! HIT na wszelkiego rodzaju święta i imprezy rodzinne. Goście będą zachwyceni!

Helka
Boże Narodzenie
02.11.2019 22:13
Ciasto Hukzulka! HIT na wszelkiego rodzaju święta i imprezy rodzinne. Goście będą zachwyceni!

czubata łyżka cukru pudru 200 g masła 6 żółtek (jajka rozmiar M) 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% Dodatkowe składniki: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (koniecznie 100% owoców) lub powideł śliwkowych (wedle uznania, u mnie dżem czarna porzeczka 100%) (razem ok. 440 g) 6 dużych garści posiekanych orzechów włoskich – ok. 200 g Składniki na bezę owocową: 6 białek (jajka rozmiar M) szczypta soli 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 220 g 1 kisiel (najlepiej o smaku pasującym do dżemu, ja wybrałam o smaku wiśniowym) – 38 g Składniki na krem: 200 g miękkiego masła 1 puszka masy krówkowej – 510 g Przepis na ciasto Hucułka: Następnie podzielić na 2 równe części, a od każdej z nich odciąć ok. 1/5 ciasta (obie 1/5 części ciasta zlepić w jedną kulkę i schować w woreczku do zamrażalnika). Ciasto Hukzulka – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 500 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 Następnie w każdej blaszce wyłożyć na spodzie kruche ciasto (te 4/5 ciasta, które zostało po oddzieleniu 1/5) i wyrównać (można wylepić dłońmi lub rozwałkować wałkiem do ciasta). Na sam wierzch obu ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto, które wcześniej było w zamrażalniku. Ciasto Hukzulka super się sprawdza jako ciasto na święta i najlepiej smakuje na drugi dzień i kolejne. Jeśli nie macie termoobiegu to każdy placek należy piec osobno w temp. 200 st. C z funkcją góra-dół (wtedy też należy pamiętać o tym, by bezę na drugi placek kłaść dopiero przed pieczeniem). Składa się z kilku warstw i na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonne, ale jest dość szybkie i proste w wykonaniu, a smak – rewelacyjny! Ciasto Hukzulka przepis Ciasto Hukzulka, czy też Hucułka, to przepis na wypiek przypominający bardzo dość popularne dwa ciasta, a mianowicie Panią Walewską (Pychotkę) oraz Ciasto Wawelskie. Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin (minimum 3), a najlepiej na całą noc. Następnie na wierzch nałożyć drugi blat ciasta (najpierw pozbawiając go papieru do pieczenia, który był na spodzie). Przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki na ok. 30 minut, by łatwiej się kroiło. Następnie, pod koniec ubijania wsypać kisiel w proszku i ubijać całość jeszcze przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Wstawić obie blaszki do lodówki na ok. 30 minut, by ciasto nieco się schłodziło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-hukzulka/