tortowej TOTA i 0,5 szklanki krupczatki TOTA) 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek jaj klasy M Na piankę: 4 białka jaj klasy M 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 1 opakowanie budyniu wiśniowego (40 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Na masę jabłkową: około 1,5 kg jabłek* około 2 łyżki płynnego miodu mielony cynamon 1 łyżeczka soku z cytryny *można dać więcej. Ja zmieszałam gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) ze zwykłymi jabłkami Przygotowanie: Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie, dodajemy sok z cytryny. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub na krócej do zamrażalnika). Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika). Ciasto wkładamy do piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 2 szkl. No cóż… ona kocha wszystko co różowe 😉 Tym razem ciasto przygotowałam na przyjazd rodziny. A jeśli szukacie innych szybkich i pysznych przepisów na ciasta, to zajrzyjcie do kategorii Ciasta. Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Moja córeczka uwielbia tą piankę ze względu na smak i kolor. Na początek sałatka z tortellini. Na podpieczony spód wykładamy nasz jabłkowy mus, wyrównujemy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka jaj i posiekane masło. Idealna na każdą okazję, jak i bez 😉