Kopiec kreta

Ciasta
03.11.2019 7:13
Kopiec kreta

Krem 250 g ricotty 400 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia kilka kropel soku z cytryny pół tabliczki czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką) Gotowy kopiec wkładamy na 2-3 godziny do lodówki, aby krem się ściągnął i ciasto delikatnie nabrało wilgoci, dzięki czemu łatwiej się będzie kroiło i będzie mięciutkie. Wydrążony spód ciasta kładziemy na tacy/talerzu/desce (czyli na czymś, na czym bez trudu możemy później nasz kopiec przenosić, kroić i co zmieści się do lodówki). Żelatyna nie może być chłodna ani letnia, ponieważ wtedy od razu po dodaniu do kremu się ściągnie i powstaną grudki, a krem się nie ściągnie. Czas przygotowania 45 minut na ciasto + 20 minut na krem + 2-3 godziny chłodzenia Składniki Ciasto czekoladowe 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao po łyżeczce sody i proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Wydaje się Wam, że kopiec kreta to trudne ciasto i z tego powodu sięgacie po gotowce ze sklepu? Obieramy je ze skórki i każdego przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. W drugiej misce mieszamy ricottę z cukrem pudrem oraz odrobiną soku z cytryny. Był o niebo lepszy od wersji gotowej, miał więcej smaku, pięknie pachniał czekoladą i kakao, a krem na bazie śmietany i ricotty to coś obłędnego. Najlepiej dodawać jeszcze ciepłą żelatynę (ale nie zbyt ciepłą, żeby nie rozrzedzić kremu, musimy wyczuć ten moment). Odkąd zrobiłam pierwszy raz domowy kopiec kreta od A do Z, to efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Na koniec do kremu dodajemy pokrojoną czekoladę i za pomocą łopatki delikatnie łączymy wszystko razem. W czasie kiedy krem się jeszcze chwilę chłodzi, przygotowujemy banany. Po wystudzeniu z ciasta wydrążamy wgłębienie o grubości około 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzegu. Wnętrze wykopanego dołka smarujemy cienką warstwą kremu, a na niej następnie układamy ciasno banany. Gotowy krem wkładamy jeszcze na kilka minut do lodówki. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przyznaję, że kiedyś sama tak myślałam i robiłam kopiec kreta z pudełka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/kopiec-kreta/