Leczo z kiełbasą – Składniki: ok. 400 g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej) 2 papryki żółte (ok. 500 g) 2 duże papryki czerwone (ok. 560 g) 3 średnie cebule (ok. 300 g) 5 średnich ogórków konserwowych (ok. 300 g) olej rzepakowy do smażenia 2 puszki pomidorów (każda po 400 g) 200 ml przegotowanej wody sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne kilka listków świeżej bazylii Mi to danie kojarzy się szczególnie z domem rodzinnym, gdyż moja Mama często przygotowywała właśnie takie leczo z kiełbasą na kolację. Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji na leczo, które również gorąco polecam Wam wypróbować, bo to dość szybkie, a jednocześnie pożywne danie. Następnie dodać zmiksowane pomidory oraz 200 ml przegotowanej wody, całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Zaś latem, gdy nadchodzi sezon na cukinię, to często robię leczo z cukinią, które również pysznie smakuje. Następnie dodać pieprz chili cayenne oraz pokrojone ogórki, wymieszać i dalej dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Tak się składa, że uwielbiam to danie do dnia dzisiejszego i teraz często przygotowuję je u siebie w domu w wersji jak poniżej. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić ją solą oraz pieprzem i smażyć do czasu aż się zeszkli. Leczo z kiełbasą – Wykonanie: Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii (błonki). Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne!