Trochę z nimi zabawy, ale warto! Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi Składniki na kopytka (3-4 porcje): 500 g upieczonej dyni np. hokkaido 100 g mąki kukurydzianej + kilka łyżek do podsypania 2-3 łyżki skrobii ziemniaczanej 1 jajko só, pieprz Pozostałe składniki: 3 gałązki jarmużu 80 g masła świezy rozmaryn 100 g roladki z sera koziego 4 łyżki orzechów włoskich olej z orzechów włoskich Semco Przygotowanie: Miałam na nie przeogromna ochotę, więc nie pozostało nic innego, niż je zrobić – dodałam do nich dyni, zeby było sezonowo i zrezygnowałam z mąki pszennej. Wystarczy śledzić mojego Instagrama, na którym już dzisiaj pojawi się konkurs, w którym do wygrania są aż 4 wybrane smaki olei dostępnych w ofercie Semco. Wykładamy na talerz, posypupujemy pokruszonym serem kozim, orzechami włoskimi, pieprzymy i polewamy olejem z orzechów włoskich. Są pyszne nawet same usmażone z masłem i rozmarynem lub szałwią, ale z dodatkiem koziego sera i orzechów smakują doskonale. A na razie, oto przepis na pyszne, bezglutenowe kopytka. Na stolnicy wysypanej mąką kukurydzianą formujemy z niego cienkie wałeczki i kroimy kopytka. Te dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi smakowały wyśmienicie. Wrzucamy partiami (nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały) do wrzącej, lekko osolonej wody. Firma Semco ma w swojej ofercie bardzo dużo smakowych olei słonecznikowych – ja nie moge doczekać się, aby wypróbowac wszystkie smaki. Świetnie skomponował się z delikatna dynią i jarmużem i dopełnił smak prażonych orzechów włoskich.