🙂 Składniki na 4-5 porcji: – 2 papryki – 1 cebula – 30g masła lub oleju – 320g ryżu Arborio – 60ml wina białego, wytrawnego – 750 bulionu (lub 750ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego) – sól, pieprz *opcjonalnie: 20g parmezanu + dodatkowo do posypania Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę (lub rozdrabniamy w malakserze) i wrzucamy na roztopione 20g masła w rondelku z grubym dnem. wsteczne/obr. 1. 5. Dodajemy bulion lub wodę z koncentratem bulionu, sól i pieprz, mieszamy kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, by zapobiec jego przywieraniu. Na koniec przygotowywania risotto, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku (al dente), nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały bulion). Przepis na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i papryki (pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych), rozdrabniamy 5 s/obr. Risotto to jedno z tych dań, do których nie potrzebujemy wielu składników, a większość z nich na pewno macie w domu. Każdy z nas ma takie dni, kiedy siedzenie w kuchni to ostatnia rzecz, którą chcemy robić albo kiedy w lodówce są pustki, a mamy lenia by wyjść do sklepu. 2. Dodajemy 20 g masła i dusimy 3 min/120°C/obr. 1. 3. wsteczne/obr. 1. 6. Risotto pozostawiamy 1 min w naczyniu miksującym. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. 4. Dodajemy wino, gotujemy bez założonej miarki 1 min/100°C/obr. Zamiast miarki na pokrywę nakładamy koszyczek, gotujemy 12-13 min/100°C/obr.