Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska

Magdalena

Przekąski

05.01.2019 14:41

Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska

Składniki: - około 12 pieczarek - 5 pełnych łyżek mąki żytniej – użyłam typ 720 PZZ Białystok - 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej - pół szklanki mleka - 1 jajko klasy M - większa szczypta suszonej mielonej bazylii - pieprz i sól do smaku - olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i przecinamy każdą na pół. Do głębokiego talerza lub miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy 1 jajko, doprawiamy po całości pieprzem (ciasta nie może być mdłe), dodajemy około szczypty soli i szczyptę (większą) suszonej mielonej bazylii. W razie potrzeby można dodać ciut więcej mleka (gdy ciasto jest za gęste) lub dosypać mąki kukurydzianej (gdy wyjdzie za rzadkie). Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście sprawdzą się idealnie na nie jednym przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Połówki pieczarek maczamy w cieście i smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pieczarki-w-zytnio-kukurydzianym-ciescie-szybka-przekaska/