🙂 Składniki: 250 g masła lub margaryny 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy (8 g) maliny (u mnie około 3/4 szklanki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło lub margarynę, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. W sezonie warto sięgać po te piękne, malutkie owoce i dodawać je do ulubionych deserów, robić z nich lody malinowe (przepis tutaj), koktajle i ciasta. Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach). Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. “suchego patyczka. Dziś zapraszam Was na proste ciasto z malinami (placek). U mnie uwielbia się owocowe przepisy, a w szczególności właśnie ciasta. Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Ale… no cóż… zdjęcia nie ważne, bo liczy się smak 😉