Tarta z dynią i szpinakiem

Agata
Przekąski
30.09.2017 16:39
Tarta z dynią i szpinakiem

80 mg Witamina K - 1.1/0.8 µg Wapń – 21/15 mg Żelazo - 0.80/0.57 mg Magnez - 12/9 mg Fosfor - 44/30 mg Potas - 340/230 mg Sód – 1/1 mg Cynk - 0.32/0.23 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Dynia w kuchni Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Pamiętajmy, że beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A. Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy. Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. 031 mg Ryboflawina – 0.110/0.078 mg Niacyna - 0.600/0. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. 413 mg Witamina B6 - 0.061/0.044 mg Kwas foliowy - 16/9 µg Witamina A – 8513/5755 IU Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Z roku na rok pojawiają się kolejne nowe odmiany. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. Smakoszy dyni nie będę przekonywać do odmiany Uchiki Kuri z Wyspy Hokkaido, bo każdy doskonale ją zna. Ja niezmiennie od kilku lat jestem w sumie wierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego. Dynia na wytrawnie: I na słodko: To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/09/tarta-z-dynia-i-szpinakiem.html