Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut lub do momentu aż nóż wbity w ziemniak gładko w niego wejdzie. W drugim przypadku na koniec ugnieć jeszcze ziemniaki tłuczkiem, żeby w masie nie było żadnych grudek. No i na koniec gotowanie: kluski śląskie z niewielką zawartością mąki ziemniaczanej gotujemy krótko, bo inaczej się rozpadną. , żeby były delikatne, kremowe, a nie gumowe, żeby bardziej były w typie gnocchi, a nie ziemniaczanych ciągutek:) Czas: 40 minut Zobacz nasze przepisy na gnocchi: Domowe gnocchi z boczniakami Gnocchi z batatów Gnocchi z ricotty Składniki: Polecamy Wam ten przepis, bo jest sprawdzony i przetestowany na naszym dziecku, które jest wybrednym konsumentem, a kluski zajada aż miło patrzeć. W naszym przepisie dajemy połowę szklanki mąki ziemniaczanej na pół kilo ziemniaków. Kluski 500 g ugotowanych ziemniaków (czyli około 550-600 g surowych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Mąka pszenna do podsypania blatu Z kuli ciasta odetnij spory kawałek, przełóż na blat i utocz dłońmi w dość cienki wałek. Jak zrobić kluski śląskie Kluski śląskie to jedno z najpiękniejszych polskich dań. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta. Ten przepis to odpowiedź na pytanie jak zrobić kluski śląskie Połóż na podsypanej mąką desce lub talerzu i małym palcem naciśnij kulkę, robiąc w niej dziurkę. Przemieszaj ostrożnie drewnianą łyżką, gdy opadną na dno, żeby nie przywarły do garnka. Jeśli wrzucicie do wyszukiwarki hasło jak zrobić kluski śląskie, dostaniecie odpowiedź, że najlepsze do nich są ziemniaki typu C. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści wsyp szalotki i czosnek. Obierz ziemniaki i przepuść przez praskę do ziemniaków lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Naszym zdaniem do zrobienia klusek śląskich dobrze nadają się dość powszechnie dostępne Irgi oraz Irysy, ziemniaki sypkie, uniwersalne, doskonałe do gotowania, duszenia i pieczonych frytek. Z jednym jednak założeniem: charakterystyczną cechą klusek śląskich jest delikatna gumowatość, którą nadaje im skrobia zawarta w ziemniakach. Kiedy wypłynął na wierz gotuj jeszcze minutę (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Kluski podgrzewamy na wolnym ogniu, pod przykryciem. Sos 250 g boczniaków 200 g szpinaku 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Bierz kawałeczki po kolei w dłoni i uformuj na kształt kulki. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i przekładaj na szeroki talerz. Możesz przełożyć je na blat delikatnie podsypany mąką pszenną. Dobrze jest utoczyć kluseczki niewielkie, wielkości gnocchi, wtedy gotują się dosłownie pół minuty od wypłynięcia. Drugą połową posyp kluski wyłożone na talerz. Istnieje odwieczna zasada: jedna ćwierć mąki na trzy ćwiartki ziemniaków. Smaż na wolnym ogniu, mieszając, przez 3 minuty.