Śledzie z marynowaną cebulą Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 5 filetów śledziowych 2 cebule olej rzepakowy Marynata: 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 goździki szczypta cukru 1/4 szklanki octu winnego Wykonanie: Śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoiku na przemian z cebulą, Wszystko zalewamy olejem, zamykamy i chowamy do lodówki na noc. W sumie jest to jeden z bardziej klasycznych przepisów, nazywany w moim domu rodzinnym śledziem po japońsku. Pewnie z Japonią ma tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Natomiast w necie danie to pojawia się także z dodatkiem jajka, majonezu lub konserwowych ogórków. Jest to po prostu śledź z cebulą zalany olejem. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w pół plasterki.