Polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny (ja użyłam zamiast tego oleju lniano – rzepakowego z naturalnym aromatem cytrynowym). Nie dosyć, że pięknie wygląda, doskonale smakuje, to jeszcze jest mega zdrowe – makrela dostarczy nam kwasów omega 3 i omega 6, jajka dodadzą energii swoim białkiem, a jarmuż… Uwielbiam wędzoną makrelę, szczególnie tę sprzedawaną w formie filetu – nie trzeba się męczyć z ośćmi. A szczerze powiedziawszy, jem za mało ryb właśnie ze względu na ości, z którymi nigdy nie potrafię sobie jakoś ładnie poradzić. Składniki Garść jarmużu 50 gr wędzonej makreli 2 jajka 2 ząbki czosnku, pokrojonego (przy Low FODMAP zrezygnuj) Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, olej Do podania: kiełki rzodkiewki, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a będą smakować także tym, którzy usilnie twierdzą, że nie lubią jarmużu! Więc wstaję rano i robię na śniadanie pyszne jajka zapiekane z jarmużem i makrelą.