Pasta Ncasciata

Krzysztof
Zapiekanki
01.07.2014 8:34
Pasta Ncasciata

Przepis

SKŁADNIKI:

mięso mielone drobiowe lub wołowe 300 g

pomidory w puszcze 2 puszki

wino czerwone 150 ml

bulion warzywny 300 ml

mozzarella tarta 250 g

makaron penne 250 g

bakłażan 3-4 szt

cebula 1 szt

marchewka 2 szt

pietruszka 1 mała

olej smakowy 4 łyżki

bułka tarta

sól pieprz

rozmaryn 1 gałązka

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju smakowym ( u mnie czosnkowy) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. ( w oryginalnym przepisie nie ma pietruszki), podsmażamy chwilę i dodajemy mięso. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dolewamy wina, gotujemy do momentu odparowania alkoholu – ok 10 minut. Dodajemy pomidory , bulion i rozmaryn, zmniejszamy ogień o gotujemy , dusimy ok godzinki, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sos mocno zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Przełożyć do gęstego sosu i delikatnie wymieszać. Bakłażana umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, u mnie ok 5 mm. Posolić, pozostawić żeby puściły soki, ponownie przepłukać. każdy plaster smarujemy olejem smakowym i grillujemy na patelni ( u mnie zwykła patelnia ). Formę -tortownicę 23 cm, ale polecam mniejszą wysmarować masłem i grubo wysypać bułką tartą.

Plastry bakłażana układać w tortownicy tak, aby można było zawinąć je do środka ( zdjęcie) dlatego przy zakupie bakłażana polecam kupować te długie. Sos mieszamy z tartą mozzarellą i przekładamy do przygotowanej formy. końcówki bakłażana zawijamy na makaronie. Posypujemy bułką tartą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – temp 180 stopni. Przed wyciągnięciem z tortownicy, odciąć boki ostrym nożem. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną