Przepis
SKŁADNIKI:
mięso mielone drobiowe lub wołowe 300 g
pomidory w puszcze 2 puszki
wino czerwone 150 ml
bulion warzywny 300 ml
mozzarella tarta 250 g
makaron penne 250 g
bakłażan 3-4 szt
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 mała
olej smakowy 4 łyżki
bułka tarta
sól pieprz
rozmaryn 1 gałązka
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju smakowym ( u mnie czosnkowy) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. ( w oryginalnym przepisie nie ma pietruszki), podsmażamy chwilę i dodajemy mięso. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dolewamy wina, gotujemy do momentu odparowania alkoholu – ok 10 minut. Dodajemy pomidory , bulion i rozmaryn, zmniejszamy ogień o gotujemy , dusimy ok godzinki, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sos mocno zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Przełożyć do gęstego sosu i delikatnie wymieszać. Bakłażana umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, u mnie ok 5 mm. Posolić, pozostawić żeby puściły soki, ponownie przepłukać. każdy plaster smarujemy olejem smakowym i grillujemy na patelni ( u mnie zwykła patelnia ). Formę -tortownicę 23 cm, ale polecam mniejszą wysmarować masłem i grubo wysypać bułką tartą.
Plastry bakłażana układać w tortownicy tak, aby można było zawinąć je do środka ( zdjęcie) dlatego przy zakupie bakłażana polecam kupować te długie. Sos mieszamy z tartą mozzarellą i przekładamy do przygotowanej formy. końcówki bakłażana zawijamy na makaronie. Posypujemy bułką tartą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – temp 180 stopni. Przed wyciągnięciem z tortownicy, odciąć boki ostrym nożem. Smacznego:)