I tak oto przed Wami tradycyjna szarlotka :-) Składniki: Ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki krupczatki - 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - około 70 g cukru pudru - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1-1 1/2 kg jabłek - około 100 g cukru (w zależności od słodkości jabłek) - 1-2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny, a drugą na taki sam czas wkładamy do zamrażalnika. Za oknem piękna, polska, złota jesień, a nic tak dobrze nie komponuje się z październikowym słońcem jak kruche ciasto wypełnione po brzegi jabłkami i cynamonem. Podsmażamy w garnku przez około 20 minut, aby nieco się rozpadły.