Przepis na: Zupa grzybowa Łącznie: 45 min Składniki: 4 l wody 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 500 g pieczarek 50 g świeżych borowików lub 20 g suszonych 50 g świeżych podgrzybków lub 20 g suszonych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki magi do smaku W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju pokrojone drobno pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone wcześniej we wrzątku suszone grzyby (jeżeli używasz świeżych grzybów, wtedy również należy je pokroić i podsmażyć wraz z pieczarkami). W kubku mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. W okresie jesiennym korzystam ze świeżych grzybów, zaś w zimie ratuję się suszonymi (najczęściej z tych własnoręcznie zebranych w lesie). Wykonanie: Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Przepis na zupę grzybową Domową zupę grzybową gotuję przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu.