Makaron Caccio e peppe

Makarony
22.10.2019 10:50
Makaron Caccio e peppe

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – makaron z kurkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami CACCIO E PEPPE Przygotowanie: 15 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: – 150-200 g makaronu spaghetti lub makaronu jajecznego typu spaghetti lub tagliatelle – 80 g sera pecorino – 1 łyżka czarnego ziarnistego pieprzu – 2-3 łyżki masła Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zwróćcie na nie uwagę w sklepach, z tego co wiem pojawią się na początek w wersji białej wytrawnej i w wersji czerwonej wytrawnej. Festiwal wina to nie tylko stoiska z winem i możliwość próbowania, ale także ciekawe warsztaty edukacyjne połączone z próbowaniem kilku lub kilkunastu ciekawych win. Pieprz utłucz w moździerzu, tak aby nie było już bardzo dużych elementów, ale kawałki pieprzu były większe niż te które uzyskasz w młynku do pieprzu. Mam swoje ulubione pozycje, jednak zawsze jestem otwarta na nowości, często kupuję butelkę aby przetestować nowe wino i ocenić czy będę po nie sięgała w przyszłości. Na patelni rozpuść masło, do masła dodaj pieprz i smaż 1 minutę, a następnie dodaj ugotowany i odsączony makaron i wodę z gotującego się makaronu. Zerknijcie na zdjęcia poniżej i zwróćcie uwagę na tych kilka moich komentarzy, jeśli szukacie ciekawych pozycji moje podpowiedzi na pewno Wam się przydadzą. Na tych winach jeszcze się nie zawiodłam, ale tym razem podczas festiwalu wina odkryłam nowość dla mnie, wino Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc białe wytrawne. Jeśli stoi na półce w moim sklepie jest to jeden z moich pierwszych wyborów. Oba bardzo lekkie i ciekawe wina, idealne na spotkanie ze znajomymi, kieliszek w sobotę kiedy odpoczywacie i oglądacie jakiś super serial. Dzięki zaproszeniu firmy TIM, dystrybutora win z ponad 15 krajów, miałam ostatnio okazję przetestować blisko 30 pozycji i znaleźć nowości po które będę sięgała. To dzięki obecności na fantastycznej wieczornej kolacji miałam okazję poznać te wina z RPA i posłuchać nieco więcej o ich powstawaniu. Wino które podałam do mojego makaronu jest delikatne, lekkie, idealne dla Tych którzy nie lubią ciężkich taninowych win czerwonych. Na koniec chillijska pozycja i wino Panul, dość dobrze znane na polskim rynku i dla mnie niezmiennie ciekawe. Ale ten makaron będzie idealny także z schłodzonym białym winem typu chardonnay lub pinnot grigio. Konieczny jest do niego ser peccorino i nie warto go zastępować lub dodawać do potrawy innych serów typu parmezan, to już nie będzie to samo!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/caccio-e-peppe-rzymski-makaron/