Składniki na blachę 24×24 cm 240g mąki bezglutenowej np 50g mąki chlebowej np Schar mix B 60g mąki owsianej bezglutenowej 70g mąki ryżowej 40g skrobi ziemniaczanej 30g mąki kukurydzianej 120g miękkiego masła 70g słodzika np erytrytol lub cukier 2 jajka i 1 białko 90g jogurtu naturalnego sok z 1 limonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu 1/4 łyżeczki sody Dodatkowo do kruszonki 50g twardego masła 1 żółtko 50g płatków migdałowych 80g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka ryżowej, kukurydzianej i chlebowej) 50g słodzika u mnie erytrytol 400g owoców (u mnie 100g truskawek i 300g borówek) PRZYGOTOWANIE Włączyć piekarnik, grzanie góra dół 180 stopni. Jeśli po kilku dniach, ciasto okażę się dla Was za suche możecie podać je np z dżemem lub świeżymi owocami. Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką jest ciastem bardzo prostym i szybkim. W jednej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto można zrobić z innymi owocami, aczkolwiek ja polecam borówki i truskawki. Trochę przypominało mi ciasto na maślance, aczkolwiek to jest bardziej delikatne i puszyste. Dzięki dużej ilości owoców placek jest wilgotny, nie robi się szybko suchy i spokojnie można go przechowywać przez kilka dni. Ależ to ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką były pyszne. Następnie dodać jogurt, sok z limonki i dokładnie wymieszać.