Ciasto Wiewiórka

Ciasta

21.10.2019 11:04

Ciasto Wiewiórka

Składniki (blacha o wymiarach 22 x 32 cm): 2 duże lub 3 średnie jabłka 1 czubata łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub pekan 100 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa) 175 g cukru trzcinowego 75g masła lub margaryny 300 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao do dekoracji: cukier puder lub puszka masy kajmakowej i wiórki kokosowe do posypania Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w grubą kostkę. Wiewiórka to ciasto, które w ostatnich latach królowało u nas w okresie jesienno-zimowym i było nałogowo pieczone przez moją siostrę i jej przyjaciółkę Anię, która podzieliła się tym przepisem. Zawiera w sobie największy możliwy miks składników, ale nie obawiajcie się, bo całość idealnie się łączy i smakuje po prostu pysznie ; ) Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po burzliwych debatach zdecydowałam się nagrodzić: nenneke, emalka, Sylwia (wypowiedź z dnia 25.10.15 r.) Gratuluję! : )

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-wiewiorka/