Przepis
Skladniki
-fusilli MALMA, bo się nie rozpadają,
-pomidorki koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd.
-rucola
-ogórek
-i tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła, geinialnie smakuje i jest mega zdrowy!
-koperek ,najlepiej mrożony, bo szybciej nam schłodzi makaron
-oliwa z oliwek
-parmezan lub grana padano
-mozarella w zalewie
-gotowane duże jajko, ja mam to szczęście, że dostaję czasami jaja od mamy koleżanki, która mieszka na wsi i ma sentyment do kur.
Na Sycylii kupuje się jaja przed domem. Przyjeżdża facet, trąbi na ulicy i wszyscy idą kupować jaja. Wiejskie.
Nastawiamy wodę na makaron, solimy, gdy się ugotuje , podbieramy sobie trochę wody na ugotowanie jajka, wkładamy fusilli MALMA i gotujemy al dente . Równoczesnie gotujemy jajo. Gdy jajo się ugotuje szybko zalewamy zimna wodą, obieramy i wkładamy do zimnej wody. Odcedzamy makaron, polewamy oliwą,mieszamy.
Posypujemy mrożonym koperkiem, bardzo dużooooo koperku, bo zdrowy i fajnie nam zazieleni makaron wkręcając się w świderki. Wykładamy na talerze. Posypujemy poszarpana rukolą- broń Boże nie róbcie tego nożem !
Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek, ja użyłam koperkowej bo taka akuratnie miałam, ale może być zwykła.
Kroimy w cząstki mozarellę, pomidora, ogórka w talarki, posypujemy obficie parmezanem lub grana, dodajemy jajko rozkrojone na 4...i podajemy. Nie dajemy bazylii, bo mamy rukolę i kiełki z brokuła..bazylia..to już inna bajka. Tu nie będzie pasowała.
I szybkie danie gotowe. Można je zjeść z powodzeniem dzień pózniej, za chwilę, za godzinkę. Nieważne, ważne , że robi się szybko, im chłodniejsze tym lepsze.