Sernik jagodowy z michałkami

Ewelina
Przepisy
01.07.2014 7:37
Sernik jagodowy z michałkami

Przepis

Sernik jagodowy z michałkami

Z okazji Dnia Kobiet chciałabym wszystkim Paniom życzyć dużo uśmiechu i radości. Do kawki w tym wyjątkowym dla nas dniu polecam ten pyszny serniczek z jagodami i białymi michałkami. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam te czekoladki a serniczek wyszedł po prostu pyszny.

Spód:

220g herbatników

100g masła

Sernik:

1kg sera z wiadereczka

1 1/3 szkl jagód (u mnie mrożone)

6 łyżeczek żelatyny

2/3 szkl cukru pudru

1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią i nutką kardamonu

10 białych michałków

Dekoracja:

3 michałki

Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wyłożyć na dno tortownicy (21cm). Docisnąć i odstawić do lodówki.

Żelatynę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody. Odstawić aby napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Przestudzić. Jagody zmiksować blenderem. Jeśli są mrożone to wcześniej lekko rozmrozić. Do miski przełożyć ser, cukier, zmiksowane jagody (2 łyżki musu zostawić do dekoracji), całość zmiksować. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować. Do masy serowej wsypać posiekane michałki i wymieszać. Wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do stężenia.

Pozostawiony mus z jagód posłodzić cukrem pudrem. Sernik posypać drobno posiekanymi michałkami i polać musem jagodowym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną