Składniki na naleśniki gryczane: – 300ml mleka (lub 200ml mleka + 100ml wody) – 100g mąki gryczanej Incola – 2 jajka – 15g oleju Składniki na sos boloński: – 1 łyżka oliwy – 1 cebula – 3 łodygi selera naciowego – 1 marchew – 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1 szklanka wina białego, wytrawnego – 1 szklanki bulionu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 500g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – sól, pieprz – 1 puszka groszku konserwowego Składniki na sos beszamelowy: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki żytniej/owsianej/gryczanej Incola – 300ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej Składniki na sos pomidorowy: – 3 łyżki koncentratu pomidorowego + woda – 1/4 łyżeczki czosnku suszonego lub 1 mały ząbek świeżego – 1/2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Na każdy naleśnik układamy sos boloński i po 2-3 łyżeczki sosu beszamelowego, zawijamy w rulonik i układamy w brytfance. Naleśniki są bardziej chrupiące, przechodzą smakiem zamieszczonego w nich farszu, a polanie ich dodatkowym sosem i posypanie startym serem sprawia, że stają się bardziej wykwintnym daniem. Dodatkowo: – ser Parmezan lub inny twardy ser Naleśniki przygotowujemy według przepisu TUTAJ. Połączenie sosu bolońskiego, beszamelowego i pomidorowego z naleśnikami gryczanymi nie może się nie udać, a więc jest to istna rozkosz dla naszych kubeczków smakowych, spróbujcie! SOS POMIDOROWY: W miseczce umieszczamy koncentrat i stopniowo dolewamy wody ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję przecieru. W dużym garnku lub patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. SOS BESZAMELOWY: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. W tym czasie zabieramy się za sos beszamelowy i pomidorowy. Mleko wlewamy partiami, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek.