Bezglutenowa tarta z brokułami i pstrągiem

Dorota
Obiad
20.10.2019 18:23
Bezglutenowa tarta z brokułami i pstrągiem

Świetnie smakuje podana z sałatką obok! Bezglutenowe ciasto na tartę na mące gryczanej, ryżowej i kukurydzianej Od kiedy zrobiłam to ciasto bezglutenowe na tartę nie wróciłam już do tego na mące pszennej. ½ łyżeczki soli 6 łyżek lodowatej wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: ½ brokułu (same różyczki) 100 g fety 100 g wędzonego pstrąga tęczowego lub łososiowego 3 jajka 100 ml śmietany 18% ( w wersji low FODMAP wybierzcie tą bez laktozy) sól, pieprz, czosnek w płatkach Przygotowanie: Po przygotowaniu bazy możemy ją wypełnić w zasadzie wszystkich, co czyni z tego dania idealny sposób na czyszczenie lodówki i życie zgodnie z nurtem zero waste. Bezglutenowa tarta z brokułami, fetą i pstrągiem jest pyszna i to zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetny będzie też orkiszowy spód do tarty z tego przepisu na tartę z dynią, jarmużem i karmelizowaną cebulką. Składniki na spód: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej ¼ szklanki mąki kukurydzianej Rozkładamy na stole papier do pieczenia, kładziemy na nim ciasto i rozwałkowujemy je formując okrąg. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Jeżeli jednak wybierzecie łososia zwróćcie uwagę, aby był on ekologiczny, a najlepiej dziki pacyficzny – chociaż niestety nie znalazłam jeszcze takiego w wersji wędzonej. Przekładamy razem z papierem do formy na tartę i wyklejamy brzegi. Przepis na tę tartę przygotowałam do wiosennego numeru Magazynu Kocioł, którego bohaterem jest właśnie brokuł. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozgniatamy wszystko palcami na kruszonkę. Następnie formujemy kulę, krótko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut. Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut chłodzenia + 55 minut pieczenia

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/tarta-z-brokulami-i-pstragiem/