Przepis przewidziany na 5 porcji, z czego jedna to około: 169kcal, B: 2,2g, T: 14,3g, W: 18,2g. Składniki na 5 porcji: – 3 niewoskowane cytryny – 5 liści limonki kaffir – 50g erytrolu – 180g jogurtu śmietankowego lub greckiego – 180g śmietanki 30% Dodatkowo: – skórka z cytryny do posypania – bita śmietana do dekoracji Cytryny kroimy w połowie lub 3/4 ich wysokości (krojąc je w połowie, uzyskamy więcej cytrynowych miseczek do podania lodów) i ostrożnie nad rondelkiem wydrążamy cały miąższ za pomocą łyżeczki z ząbkami do grapefruitów, tak by nie naruszyć skórki cytryn. Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut z palnika. W dzisiejszy, piękny i słoneczny dzień przybywam do Was ze wspaniałym przepisem na sorbet cytrynowy, którym zaskoczycie Waszych bliskich. Uzyskaną masę przelewamy do pojemnika, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny, co 20 minut mieszając. By zaimponować sposobem podania sorbetu, użyjcie wydrążonych cytryn, jednakże śmiało możecie podawać lody w wafelku, czy miseczce. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z jogurtem. Podając, cytryny dekorujemy bitą śmietaną i skórką z cytryny.