Placki ziemniaczane po mojemu

Judyta
Obiad
21.10.2019 7:37
Placki ziemniaczane po mojemu

Olej jest rozgrzany dostatecznie, gdy skwierczy wrzucona na tłuszcz odrobina ciasta (wtedy unikniemy przywierania Ciasto wykładam na gorący olej łyżką tworząc małe placki (jeden placek dwie łyżki) i smażę na złoty kolor z dwóch stron, przerzucając je drewnianą łopatką (placek jest gotowy do przewrócenia z 1 strony na 2 stronę, gdy widzisz zarumienione brzegi ) Usmażone placki odkładam na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu Placki najlepiej smakują gorące. Placki ziemniaczane Mój przepis na: Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1 cebula (duża ) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 szklanka oleju Ja uwielbiam je z twarożkiem na słono z cebulką, a na deser z cukrem. Z cukrem, z twarożkiem, po zbójnicku, z sosem grzybowym, dżemem, lub z ketchupem, a nawet z kawiorem. Udało mi się nawet wypracować moją własną recepturę na placki ziemniaczane i nieskromnie powiem, że smakują rewelacyjnie (trochę jak chipsy). Wsypuję przyprawy i mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy 1 – 2 łyżki oleju wylewam na patelnię i rozgrzewam. Fantastyczne w nich jest to, że można je jeść na tysiąc sposobów. Sposób wykonania: Ziemniaki obieram, myję i ścieram na jarzynowej tartce ( o małych oczkach) Cebulę obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/placki-ziemniaczane-po-mojemu/