Olej jest rozgrzany dostatecznie, gdy skwierczy wrzucona na tłuszcz odrobina ciasta (wtedy unikniemy przywierania Ciasto wykładam na gorący olej łyżką tworząc małe placki (jeden placek dwie łyżki) i smażę na złoty kolor z dwóch stron, przerzucając je drewnianą łopatką (placek jest gotowy do przewrócenia z 1 strony na 2 stronę, gdy widzisz zarumienione brzegi ) Usmażone placki odkładam na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu Placki najlepiej smakują gorące. Placki ziemniaczane Mój przepis na: Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1 cebula (duża ) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 szklanka oleju Ja uwielbiam je z twarożkiem na słono z cebulką, a na deser z cukrem. Z cukrem, z twarożkiem, po zbójnicku, z sosem grzybowym, dżemem, lub z ketchupem, a nawet z kawiorem. Udało mi się nawet wypracować moją własną recepturę na placki ziemniaczane i nieskromnie powiem, że smakują rewelacyjnie (trochę jak chipsy). Wsypuję przyprawy i mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy 1 – 2 łyżki oleju wylewam na patelnię i rozgrzewam. Fantastyczne w nich jest to, że można je jeść na tysiąc sposobów. Sposób wykonania: Ziemniaki obieram, myję i ścieram na jarzynowej tartce ( o małych oczkach) Cebulę obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę.