Gruzińskie roladki z bakłażanów z orzechową pastą

Łukasz
Przekąski
14.10.2019 20:57
Gruzińskie roladki z bakłażanów z orzechową pastą

Badridżani nigvzit - gruzińskie bakłażany z pastą orzechową Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 15 minut kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 2 duże bakłażany 250 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry ½ łyżeczki suszonej papryczki chili garść świeżej kolendry, posiekanej (ewentualnie natki pietruszki) sok z ½ cytryny 100 ml wody garść pestek granatu olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Bakłażany pokrój na cienkie 1-2 milimetrowe plastry. Gdy tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Następnie wsyp je do kielicha blendera wraz z ząbkami czosnku, kozieradką, kolendrą (świeżą i mieloną), sokiem z cytryny oraz chili. Plastry bakłażana smaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony, aż zmiękną. Gruzińskie bakłażany to bardzo popularna przystawka w wielu restauracjach z kaukaską kuchnią i często możemy je dostać przed głównym posiłkiem. Najłatwiej jest to zrobić, przekrawając je na pół, a następnie układając przeciętą stroną na desce do krojenia. Następnie odsączaj je na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Plastry posól z obu stron i odstaw na 15-30 minut. Jednak badridżani nigvzit są one tak dobre i łatwe w przygotowaniu, że najlepiej przygotować solidną porcję w domu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2014/09/gruzinskie-bakazany-z-orzechowa-pasta.html