Golonkowa parzona - wędlina domowa

Kasia

Śniadania

14.10.2019 13:30

Golonkowa parzona - wędlina domowa

Mięso razem ze skórą kroimy na kawałki ok 3 cm mniej więcej jak na gulasz,mieszamy dokładnie z peklosolą przez ok 5-10 min,po tym czasie przykrywamy i wstawiamy na 3 dni do lodówki(w między czasie możemy jeszcze przemieszać mięsko).Po 3 dniach wyjmujemy z lodówki i doprawiamy resztą przypraw, czosnkiem i żelatyną,mieszamy bardzo dokładnie i wkładamy mięso do osłonki poliamidowej zawiązanej mocno z jednej strony. Zapraszam również na film jak zrobić taką Golonkową krok po kroku ⇓⇓⇓ Składniki: 2 kg mięsa od golonek wieprzowych (bez kości,ze skórą,ok 3 duże ładne golonki) 50 g peklosoli łyżeczka pieprzu mielonego czarnego łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej płaska łyżeczka zmielonej gorczycy 4-6 ząbków czosnku Przygotowanie: Zapraszam rónież na inne moje przepisy na domowe wędliny: Kolejna propozycja na domową wędlinę - tym razem z mięsa od golonek. Mięso upychamy jak najciaśniej,zawiązujemy na drugim końcu jeszcze mocno ściskając,żeby pozbyć się jak najwięcej powietrza z mięsa. Gotowe mocno związane golonkowe wkładamy na wrzącą wodę i parzymy (nie gotujemy !!)przez 3 godziny na jak najmniejszym ogniu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/10/golonkowa-parzona-wedlina-domowa.html