Składniki 1 kg mięsistych pomidorów średnia marchewka biała cebula 2 duże ząbki czosnku szklanka bulionu (drobiowy lub warzywny) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżej bazylii szczypta suszonej bazylii i oregano sól i pieprz do smaku do podania: grzanki z ciabatty, świeża mozzarella, oliwa z oliwek, świeża bazylia Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków): Krem z pomidorów podajemy z kilkoma kropli oliwy, startą lub drobno posiekaną mozzarellą i świeżą bazylią oraz chrupiącymi grzankami. Jeśli jest w nich dużo pestek i soku, to warto części się pozbyć (to w przypadku bardzo soczystych pomidorów). Krem świetnie smakuje również z odrobiną pesto z bazylii lub PIETRUSZKOWYM. Z nich warto również zrobić domowy przecier pomidorowy, który zamkniecie w słoikach i wykorzystacie zimą. Według mnie najlepszą porą na zrobienie kremu z pomidorów jest właśnie jesień. Pomidory obieramy ze skórki, czyli nacinamy na końcówce i wkładamy na kilka chwil do wrzątku. Upieczone warzywa przekładamy do drugiego, większego garnka, dodajemy całą całe gałązki bazylii (jeśli łodyżka jest twarda, to wrzucamy same listki) i stawiamy na gazie. Kto mnie zna, ten wie, że krem z pomidorów to moja miłość od pierwszego wejrzenia. Zawsze jesienią się nimi objadam i przygotowuję z nich różne potrawy jak leczo, zupy, sosy. Wspaniale smakuje z odrobiną oliwy, sera mozzarella oraz świeżą, podpieczoną ciabattą. Wszystkie te warzywa również kładziemy na blachę piekarnika. Następnie pomidory przekładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę, aby smaki jeszcze się pogłębiły.