Pasta na kanaki z pieczonej dyni i fety

Kasia

Przekąski

05.09.2017 12:11

Pasta na kanaki z pieczonej dyni i fety

Składniki: - ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido - 2 łyżki oliwy - 140 g sera typu feta - 2 ząbki czosnku - kawałek ostrej papryczki chilli - 2 łyżki posiekanej bazylii - 2 łyżki soku z cytryny - łyżeczka oleju z pestek dyni(do smaku-opcjonalnie) - sól, pieprz Przygotowanie: Dynie przekrawamy i pozbawiamy pestek i miękkiego miąższu ,kroimy na ćwiartki smarujemy oliwą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej w 200 stopniach ok 20-30 min (do miękkości). Zbieramy łyżką miąższ ze skórki (skórkę wyrzucamy) ,rozdrabniamy w blenderze (na te proporcje potrzebujemy ok 1 szklankę puree z dyni).Do miski dajemy nasze puree i pozostałe składniki-blendujemy wszystko razem na kremową masę-w razie potrzeby można dodać więcej oliwy. Jak tylko zaczyna się sezon na dynie-to u mnie oprócz zupy dyniowej musi być w lodówce ta pasta,jest naprawdę pyszna,kremowa i pachnąca bazylią. Fajnie smakuje na kanapkach,ale najlepsza jest jako przekąska podana na krakersie-mniam.- zróbcie sami,nie będziecie żałować-polecam gorąco!!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2017/09/pasta-na-kanaki-z-pieczonej-dyni-i-fety.html