mleka - 1/2 szkl. wody gazowanej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 2 łyżki oleju Zakwaszana śmietanka: - 2 szkl. śmietanki 30% UHT - 2-3 łyżki białego octu winnego Oraz: - 1 lub 2 duże kiście różowych bezpestkowych winogron - 2-3 łyżki cukru brązowego - do podania syrop z agawy (lub miód) Zamknij gofrownicę i piecz przez 4 – 4,5 min. (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Składniki: (około 10 szt.) Ciasto na gofry: - 1,5 szkl. Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i nagrzej (około 7-8 minut). Ciasto połącz delikatnie łyżką z pianą z białek. Kiście winogron ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.