pestek słonecznika + garść do posypania - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka masła - sól i pieprz Sos ogórkowy - 6 średnich gruntowych ogórków - 50 g. masła - sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny - kilka listków szałwii - sól, pieprz i cukier do smaku Składniki: (około 65 szt. pierożków) Ciasto - 400 g. mąki pszennej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 całe jajko - 1 żółtko - 3/4 szkl. Farsz - 500 g. wyłuskanego bobu - 1 ząbek czosnku - 1 cebula - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 1/4 szkl. Do bobu dodaj 2 łyżki wody z jego gotowania, cebulę, słonecznik, posiekany czosnek, listki pietruszki i majeranek. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto na maśle, ostudź. Słonecznik upraż na suchej patelni, wystudź i zmiel na proszek w młynku. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Zrób z ciasta kulę i przykryj ją miską na 5 minut. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Wlewaj po trochę gorącej wody i siekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto rękami.