Składniki: 100 g ugotowanego ryżu – użyłam ryż basmati Karoon 150 g naturalnego jogurtu 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sodu (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli nie używacie sody) 2 jajka olej do smażenia placuszków cukier puder do podania + ulubione owoce Przygotowanie: Do miski przekładamy wcześniej ugotowany ryż (ryż powinien być zimny). Placuszki z ryżu podane na słodko Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne placuszki z ryżu podane na słodko. Tu mamy pyszne, słodkie i sycące placki z ryżu, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie lub obiad. Placuszki z ryżu podajemy oprószone cukrem pudrem (można go wymieszać z niewielką ilością cukru wanilinowego) i ulubionymi owocami. Placuszki z ryżu polecam podawać z cukrem pudrem i porcją świeżych owoców. Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoto z obu stron (porcje masy wykładamy np. łyżką i lekko spłaszczamy na patelni). To też wspaniały pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego 🙂