Składniki na tortownicę o śr. 21cm: – 300g czekolady deserowej – 150g masła – 100g erytrolu – 6 jajek – 250ml śmietanki 30%, schłodzonej – 250g mascarpone, schłodzonego – 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) – 3-4 nektarynki – listki mięty CIASTO: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy wraz z masłem w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, ciągle mieszając, od czasu do czasu ściągając z ognia. Nektarynki kroimy na ósemki lub szesnastki i układamy na kremie. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier waniliowy, jeśli go używamy i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Do miski wbijamy 2 jajka i 4 żółtka (białka odstawiamy na bok), roztrzepujemy. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodajemy erytrol – piana ma być gęsta i błyszcząca. Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje słodycz i delikatność ubitej śmietanki z mascarpone, a lekkiego kwasku nadają cząstki nektarynek. Ciasto niestety dość kaloryczne, ale na specjalnie okazje jak znalazł.