SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej albo typu 00) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 375 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 łyżeczka gruboziarnistej (lub w płatkach) soli morskiej 200 g bezpestkowych ciemnych winogron kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek do posmarowania foccaci i podania PRZYGOTOWANIE Drożdże rozprowadź w letniej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Schiacciata all’uva jest raczej słodkim wypiekiem z ciasta chlebowego, zaś moja foccacia z winogronami to typowo wytrawne ciasto, które jest przełamane słodkim smakiem winogron. Należy nie zapominać, że ta foccacia z winogronami byłaby niczym bez pachnącego rozmarynu i gruboziarnistej soli morskiej, które są niczym ta kropka nad i, sprawiając, że ten placek staje się czymś wyjątkowym. Foccacia najlepiej smakuje oczywiście z dobrą oliwą obok, która wnika do środka ciasta, ale ostatnio polubiłem wykorzystywać ją również jako bazę do kanapek; nauczyłem się tego w Modenie. Powstanie z nich schiacciata all’uva, czyli słynny toskański placek drożdżowy z winogronami. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C. Foccacię ponakłuwaj widelcem i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek. Jest jeszcze jednak jeden powód: w tym przepisie sugerowałem się tradycyjną włoską foccacią, inspirując się tylko toskańskim przepisem i dodając do niej winogrona. Dzięki temu świetnie komponuje się z włoskimi serami, wędlinami i oczywiście lampką wina, najlepiej chianti, które będzie wprost idealnym dopełnieniem. Tradycyjnie schiacciata all’uva jest pieczona zaraz po winobraniu, bo wtedy winogrona są najbardziej słodkie i w zasadzie cukier jest niepotrzebny. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj odrobiną oliwy i włóż z powrotem do miski. Oczywiście toskańskich canaiolo nero nie znajdziemy w polskich sklepach, ale dowolne drobne ciemne winogrona bez pestek sprawdzą się równie znakomicie. Już niebawem narodzi się z nich cudowne chianti, ale te kilka drobniejszych gron wędruje do niewielkiej łubianki. Foccacia z winogronami i rozmarynem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Foccacia z winogronami to idealny wypiek na tę porę roku. Po upieczeniu delikatnie wystudź, pokrój na porcje i podawaj z dobrą oliwą oraz winem. Oryginalna toskańska schiacciata all’uva przypomina trochę nasz polski placek drożdżowy, na którym zamiast śliwek mamy winogrona. Różnica tkwi w zasadzie w dodatku oliwy zamiast masła, braku kruszonki — tę zastępuje gruboziarnista sól, rozmaryn lub cukier puder i kształcie. W ciasto powkładaj głęboko winogrona, na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i posyp całość gruboziarnistą solą.