Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami Składniki: - 2 małe sałaty rzymskie - około 200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych) - dwie łyżki startego sera np. parmezanu lub grana padano Grzanki: - 5-6 kromek chleba lub 2 ciabatty - 2 gałązki rozmarynu - 2 ząbki czosnku - łyżka masła Tym razem zamiast klasycznego sosu na bazie majonezu postawiłam na równie klasyczny winegret. Sos winegret: - 4 łyżki oleju - 1 łyżka soku z cytryny - świeżo mielony pieprz - sól Rozpoczynamy od grzanek. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku i rozmaryn. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i pilnując, żeby się równo rumieniły. Na koniec, tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy grzankami. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie.