Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: - 2 jajka - 10 dag świeżych drożdży - łyżka cukru - 75 ml oleju - 200 ml mleka - około 600 g mąki - sól Farsz: - 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) - około 200 g mrożonego szpinaku - około 3 szklanki różnych marynowanych warzyw (ja użyłam w różnych proporcjach pieczarek, kaparów, karczochów, papryki, oliwek czarnych i zielonych, groszku, marchewki, ogórków) - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki masła Następnie dodajemy przesianą mąkę i ręcznie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić do dłoni (gdyby bardzo się kleiło dosypujemy jeszcze trochę mąki). Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko się miksuje. Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki i mrożone, czy tak jak w moim przypadku marynowane. Dodatkowo: - 1 rozkłócone jajko - olej do posmarowania ciasta Mrożony szpinak wrzucamy na roztopione masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Chlebek wyszedł bardzo puszysty i naprawdę pyszny 🙂 Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że do farszu można użyć praktycznie wszytko. Przepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Marynowane warzywa kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Były to przede wszystkim marynowane warzywa w różnych proporcjach, mrożony szpinak i ser żółty. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi.