Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem. Składniki: - brokuł – 1 sztuka - sól – 1/2 słyżeczki - chilli w młynku Kotanyi - kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty - rozgniecione 1 ziele angielskie - sól mordka - słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów - grzanki czosnkowe - włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót, aby nie była zupa zbyt pikantna. Ja akurat na przygotowanie obiadu nie miałam zbytnio czasu, w tej sytuacji zupa brokułowa z warzywami to było moje wybawienie. Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Zupa brokułowa z grzankami i chili to moja propozycja na szybki obiad.