Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zapraszam na funpage na FB oraz Instagram Autor: Małgorzata Chyla o 08:06:00 Etykiety: ciasto francuskie, mozzarella, pomidorki, szparagi, szparagi na cieście francuskim, szparagi przepis, szparagi przepisy, tarta, tarta przepis, tarta z ciasta francuskiego, tarta ze szparagami, zielone szparagi czwartek, 21 kwietnia 2016 Tarta ze szparagami na cieście francuskim Jak już na pewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3 Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6. Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany - 133,5 g , błonnik - 4,8 g. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans.