Najlepsze kopytka domowe

Jolanta
Dania mączne
21.04.2016 7:04
Najlepsze kopytka domowe

Najlepsze kopytka domowe – domowe kluski ziemniaczane składniki : 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ok. 1,5 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 czubata łyżka soli na ok. 2,5 litra wody Przygotowanie: . Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy przygotujemy więcej kopytek, pyszne są odsmażone na patelni Kopytka najczęściej podajemy z bitkami wieprzowymi z szynki lub z bitkami wołowymi z pieczeniowym sosem. Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok 1,5 minuty. Przed podaniem wystarczy kluski odsączyć na durszlaku, natomiast gdy kopytka mają postać trzeba je zahartować pod bieżącą zimną Wodącą trzeba je jeszcze przemieszać, aby się nie posklejały. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/najlepsze-kopytka-domowe/