Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron (na średnim ogniu). Kotlety pieczarkowe 500g pieczarek2/3 szklanki czerwonej soczewicy1 jajko2 łyżki mielonych płatków owsianych (maki owsianej)1 łyżka kaszy manny1/3 szklanki pestek słonecznika1 cebula2 ząbki czosnkukilka gałązek tymiankunatka pietruszkisólpieprzpieprz ziołowybułka tarta do obtoczeniaolej do smażeniaSoczewice opłukać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju (2-3 łyżki), dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki i listki tymianku. Zagotować 2/3 szklanki wody, wsypać soczewicę, posolić lekko, gotować na małym ogniu ok 10 minut, aż cały płyn się wchłonie. Przestudzić i zmielić blenderem (nie na pastę, mają pozostać drobne kawałki).