Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)

Julianna
Obiad
18.03.2019 10:03
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)

Składniki (4 porcje): 500g filetów z dorsza 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów (kwiaty) 2 łyżki oliwek bez pestek garść liści bazylii natka pietruszki mąka do obtoczenia ryby sól pieprz oregano przyprawa do ryb Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, a następnie zalać pomidorami. Rybę obtoczyć w mące, podsmażyć z obu stron na pozostałej oliwie. Rybę podzielić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Oliwki przekroić na pół, razem z kaparami dodać do sosu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/03/dorsz-w-stylu-livorno-baccala-alla.html