Ciasto "Słodka Delicja"

Ewa
Ciasta
05.10.2019 8:46
Ciasto "Słodka Delicja"

sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu 2 op. galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 op. cukru wanilinowego 7 łyżek cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie jest jednak mocno skomplikowane i każdy, komu nie jest obce przygotowanie biszkoptu czy masy budyniowej, na pewno sobie z nim poradzi. Biszkopt: 7-8 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 1 szkl. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Żółtka mieszamy razem z cukrem waniliowym oraz obiema mąkami i 1/2 szkl. Udostępnij Zapisz Nie napiszę, że to ciasto przygotujecie błyskawicznie, bo jednak na przygotowanie poszczególnych warstw trzeba poświęcić troszkę czasu. Dodajemy razem z miodem do garnka i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Na jednym, nasączonym biszkoptowym blacie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy. Wierzch ciasta można udekorować polewą (u mnie z roztopionej czekolady). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Pozostałe mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/05/slodka-delicja/